MÁS NYELVEN
ÁTKÖLTÉSEK
KEDVENCEK

 

INTERJÚK

 

FEKETE RICHÁRD: NYÚJTÓZKODÁS AZ ÉG FELÉ (Jelenkor-online, 2022. október)

https://www.jelenkor.net/interju/2648/nyujtozkodas-az-eg-fele

 

JUHÁSZ TIBOR : JÖN ÉS ÁTIRAMLIK (BESZÉLGETÉS FENYVESI OTTÓVAL)

https://www.esolap.hu/authors/590-juhasz-tibor/2624.html

PDF

 

 

A BÁCSKAI SÍKSÁGTÓL A BALATON-FELVIDÉKIG - Hegyi Zoltán interjúja Fenyvesi Ottóval

VEOL

 

Az emberi agy mint turmixgép - Sirbik Attila interjúja Fenyvesi Ottóval az Új Művészetben:

Új Művészet

 

" A KÖLTÉSZETBEN AZ EMBERI LÉTEZÉS LÉNYEGES MOZZANATAI FOGALMAZÓDNAK ÚJRA"

Móger Tímea interjúja Fenyvesi Ottóval (Magyar Szó, 2018. január 15.)

Magyar Szó

 

EGY KIS OLVASNIVALÓ

Betiltották, rehabilitálták, aztán hazát váltott

Origo-hu

 

MONDJUNK EL VALAMI LÉNYEGTELENT IS AZ ÉLETRŐL...

Fenyvesi Ottóval Virág Zoltán beszélget

Virág Zoltán: Vendégünk nemrégiben fontos és kerek évfordulót ünnepelt (60. születésnap - a szerk.), ami alkalmat ad nekünk arra, hogy egy panorámaszerű, expanzív jellegű megközelítésben tárgyaljuk munkásságát: a költészetit, a prózaíróit, a naplóíróit és a képzőművészit. Ám mindezt úgy fogjuk tenni, erre tennék kísérletet, hogy nem elsősorban az életmű jeles darabjaira koncentrálunk, tehát a kötetek sorára, hanem bizonyos helyszínekre, az életutat meghatározó személyekre. Hívószavakként fogok elősorolni ilyen-olyan tételeket, s várom a reakciókat, reflexiókat...

Tovább

 

VÉGÜL A KÉPEK GYŐZNEK - ÉS EZ NEM BAJ

Fenyvesi Ottó 1954-ben született az egykori Jugoszláviában. Az Újvidéki Bölcsészkaron magyar nyelv és irodalom szakon végzett 1978-ban. 1975-től az Új Symposion című irodalmi-művészeti folyóiratot szerkesztette, amelyet 1983-ban betiltottak. Ezután DJ-ként dolgozott az Újvidéki Rádióban, újságíró és rendezőasszisztens volt. 1991-ben települt át Magyarországra. 2000 óta az általa alapított Vár Ucca Műhely című folyóirat főszerkesztője, 2002-től pedig a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

Tovább

 

BLUES ÉS ÓCEÁN

Fenyvesi Ottóval Prágai Tamás beszélget

 

- A délvidéki magyar írók azon nemzedékét, amelyhez te is tartozol, összekapcsolja egy közös sorsélmény vagy inkább sorstragédia. "1991. november 18., hétfő . Időközben átjöttem." írod nyilvános naplódban, az Ex Symposion egyik számában. Majd ugyanitt bővebben: "1991. november 6-án este hagytam el Jugoszláviát. Éjféltől már csak a katonai hatóságok engedélyével lehetett volna eljönni a férfiaknak.

Tovább

 

SZÉTSZABDALT VILÁG

Beszélgetés a Nagyapáti-díj kapcsán

Nagy Klára: Bár régen elköltöztél Topolyáról, sohasem szakadtál el tőle, mint az verseidből is kicseng, de úgy tűnik, tőled sem szakadtak el, nem feledkeztek meg rólad a topolyaiak, amit bizonyít az idei díj is. Mit jelent ez számodra, illetve mit jelent Nagyapáti Kukac Péter, akivel már iskolásként is foglalkoztál (kinek a hatására is)?

Tovább